proffs.nu    Supportbasen

Kortkommandon i Windows

Copyright © Mats Hindhede 2000 - 2010. All rights reserved.

De nyttigaste kortkommandona i Windows XP och senare versioner.
Med vissa undantag fungerar de även i äldre versioner av Windows.
Frågor eller kommentarer? Kontakta webmaster!

OBS! Windows-tangenten sitter mellan Ctrl- och Alt-tangenterna
i nedre vänstra hörnet av tangentbordet.

Sortera efter

WindowsVisa Start-menyn eller inte
Ctrl+EscVisa Start-menyn eller inte
Ctrl+Shift+EscÖppna Aktivitetshanteraren
Windows+dVisa Skrivbordet eller inte
Windows+eÖppna Utforskaren
Windows+lLås Windows
Windows+mMinimera alla fönster
Windows+Shift+mÅterställ alla fönster efter minimering med Windows+m
Windows+rVälj Kör... på Start-menyn
Windows+uVisa Hjälpmedel
Alt+F4Avsluta Windows eller stäng aktivt fönster
Alt+TabVäxla mellan alla fönster
Alt+Shift+TabVäxla mellan alla fönster i motsatt ordning
Windows+TabVäxla mellan alla fönster tredimensionellt ***
Windows+Shift+TabVäxla mellan alla fönster tredimensionellt åt motsatt håll ***
Windows+tVäxla mellan alla program i Aktivitetsfältet och visa deras miniatyrer *
Windows+Shift+tVäxla mellan alla program i Aktivitetsfältet åt motsatt håll och visa deras miniatyrer *
Windows+bFlytta fokus till Meddelandefältet (flytta med pilarna och välj med Enter) *
Windows+siffraAktivera motsvarande program i Aktivitetsfältet *
Shift+Windows+siffraStarta en ny instans av motsvarande program i Aktivitetsfältet **
Ctrl+Windows+siffraAktivera motsvarande program i Aktivitetsfältet och växla mellan fönster **
Alt+Windows+siffraVisa hopplistan för motsvarande program i Aktivitetsfältet **
Windows+HomeMinimera alla fönster utom det aktiva (upprepa för att återställa) **
Windows+BlankstegAktivera Aero Peek (alla öppna fönster blir transparenta så att Skrivbordet syns) **
Windows+VänsterpilVänster-, höger- eller återställ aktivt fönster **
Windows+HögerpilVänster-, höger- eller återställ aktivt fönster **
Windows+NedåtpilMinimera eller återställ aktivt fönster **
Windows+UppåtpilMaximera aktivt fönster **
Shift+Windows+UppåtpilMaximera aktivt fönster i vertikal led **
Windows+gVisa och växla mellan alla gadgets *
Ctrl+Shift+nSkapa ny mapp **
Windows+BreakVisa Systemegenskaper
Windows+F1Välj Hjälp och support på Start-menyn
F1 på SkrivbordetVälj Hjälp och support på Start-menyn
F2Byt namn på markerat objekt
Windows+fSök filer eller mappar
F3 i UtforskarenSök filer eller mappar
Ctrl+Windows+fSök datorer i det lokala nätverket
DelTa bort markerade objekt (filer och mappar flyttas till Papperskorgen)
Ctrl+dTa bort markerade objekt (filer och mappar flyttas till Papperskorgen)
Ctrl+zÅngra
Shift+DeleteTa bort markerade filer och mappar
Ctrl+aMarkera allt
Ctrl+xKlipp ut
Ctrl+cKopiera
Ctrl+vKlistra in
Shift+F10Visa snabbmeny för markerat objekt
Alt+EnterVisa egenskaper för markerat objekt
Alt+dMarkera adressfältet
F4Visa listan under adressfältet eller inte
F5Uppdatera
Numeriskt minusFäll in utfällda mappar i underträdet (återställ med Numeriskt plus)
Numeriskt plusFäll ut undermappar
Numerisk *Fäll ut underträd
Ctrl+Numeriskt plusAnpassa kolumnbredd i detaljerad lista

*) Kräver minst Windows Vista.
**) Kräver minst Windows 7.
***) I Windows XP växlar man mellan alla knappar i aktivitetsfältet.
Windows+siffra i Windows Vista har samma funktion som Shift+Windows+siffra i Windows 7.

Smart trick 1
Håll ner Ctrl-tangenten när du drar och släpper en fil eller mapp, så kopierar du istället för att flytta. När du drar och släpper till en annan partition kan du hålla ner Shift-tangenten, så flyttar du istället för att kopiera.

Smart trick 2
Håll ner Ctrl- och Shift-tangenterna samtidigt när du drar och släpper en fil eller mapp, så skapar du en genväg istället för att flytta eller kopiera.

Smart trick 3
Håll ner höger musknapp istället för vänster när du drar och släpper en fil eller mapp, så får du en fråga om du vill kopiera, flytta eller skapa en genväg.

Smart trick 4
Håll ner Alt-tangenten och dubbelklicka på ett objekt för att visa dess egenskaper.

Smartare genvägar till Utforskaren
Utforskaren är det viktigaste programmet i Windows. Den som har många mappar kan tjäna på att inte använda en genväg till Utforskaren, utan flera genvägar. Man kan nämligen skapa genvägar som inte bara startar Utforskaren, utan dessutom öppnar en viss mapp. Om du ofta intresserar dig för mappen D:\EXEMPEL\TEST är det ju onödigt att sitta och bläddra fram den mappen i Utforskaren varenda gång, eller hur?

Gör så här istället:

Kopiera en av Utforskarens vanliga genvägar. Högerklicka på kopian. Välj Egenskaper på snabbmenyn och fliken Genväg i dialogrutan. Ändra texten i textrutan Mål, så att den slutar på

EXPLORER.EXE "D:\EXEMPEL\TEST"

Om du skriver

EXPLORER.EXE /ROOT,"D:\EXEMPEL\TEST"

blir effekten densamma, bortsett från att mappen D:\EXEMPEL\TEST visas som rotmapp.

I Windows XP och äldre versioner visas ett mappfönster istället för Utforskaren. Vill man visa Utforskaren kan man istället ändra texten i textrutan Mål, så att den slutar på

EXPLORER.EXE /E,"D:\EXEMPEL\TEST"

respektive

EXPLORER.EXE /E,/ROOT,"D:\EXEMPEL\TEST"

Återskapa Skrivbordsknappen i Windows XP
En viktig genväg i Windows XP är den som visar Skrivbordet. Denna genväg brukar man hitta i Snabbstartfältet bredvid Start-knappen. Hur kan man återskapa denna genväg om man blir av med den? Enkelt! Skapa en textfil med namnet SKRIVBORD.SCF och texten

[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop

Spara filen på Skrivbordet och dra den sedan till Snabbstartfältet.