proffs.nu    Supportbasen

Kortkommandon i Internet Explorer

Copyright © Mats Hindhede 2000 - 2010. All rights reserved.

De nyttigaste kortkommandona i Internet Explorer 6.
Med få undantag fungerar de även i nyare versioner.
Frågor eller kommentarer? Kontakta webmaster!

Sortera efter

Ctrl+nNytt fönster
Ctrl+oVisa dialogrutan Öppna
Ctrl+lVisa dialogrutan Öppna
Ctrl+wAvsluta Internet Explorer
Alt+F4Avsluta Internet Explorer
Alt+dFlytta fokus till adressfältet
Ctrl+VänsterpilFlytta markören vänsterut i adressfältet till föregående punkt eller snedstreck
Ctrl+HögerpilFlytta markören högerut i adressfältet till nästa punkt eller snedstreck
F4Visa listan under adressfältet eller inte
Ctrl+pVisa dialogrutan Skriv ut
Ctrl+aMarkera allt
Ctrl+cKopiera markerat objekt
Ctrl+eSök i Explorer-fältet eller inte
F3Sök i Explorer-fältet eller inte
Ctrl+hTidigare i Explorer-fältet eller inte
Ctrl+iFavoriter i Explorer-fältet eller inte
Ctrl+dLägg till aktuell webbsida bland Favoriter
Ctrl+bVisa dialogrutan Ordna favoriter
Ctrl+fSök på aktuell webbsida
Alt+VänsterpilGå tillbaka till föregående webbsida
Alt+HögerpilGå framåt till nästa webbsida
Alt+HomeGå till Startsidan
EscapeStopp
F5Uppdatera aktuell webbsida om nyare version finns
Ctrl+rUppdatera aktuell webbsida om nyare version finns
Ctrl+F5Uppdatera aktuell webbsida även om nyare version inte finns
F11Helskärm eller inte
NedåtpilRulla mot webbsidans slut
UppåtpilRulla mot webbsidans början
Page DownRulla snabbt mot webbsidans slut
Page UpRulla snabbt mot webbsidans början
EndRulla direkt till webbsidans slut
HomeRulla direkt till webbsidans början
TabFlytta fokus framåt inom aktuell webbsida och Adressfältet
Shift+TabFlytta fokus bakåt inom aktuell webbsida och Adressfältet
Ctrl+TabFlytta fokus framåt bland ramarna och Adressfältet
F6Flytta fokus framåt bland ramarna och Adressfältet
Ctrl+Shift+TabFlytta fokus bakåt bland ramarna och Adressfältet
Shift+F6Flytta fokus bakåt bland ramarna och Adressfältet
F1Hjälp

Smart trick

Den som använder Windows XP kan utan kostnad ladda ner Powertoys for Windows XP, ett antal extra tillbehör till Windows XP. Man kan själv välja vilka man vill installera.

Ett av tillbehören heter Tweak UI. Det kan användas för att ändra vissa inställningar i Windows XP som inte går att ändra i den vanliga Kontrollpanelen.

Tweak UI

Bilden ovan visar ett smart trick i Tweak UI. I kolumnen till vänster klickar man på det lilla plustecknet till vänster om Internet Explorer och väljer Search. Sedan klickar man till höger på knappen Create.

Dialogrutan Search Prefix visas.

Fyll i följande värden.

Prefix: c

URL: http://www.%s.com

Klicka på OK och sedan på OK igen.

Nu blir det mycket lättare att skriva adresser som slutar på .com!

Address bar

Om du t ex vill besöka CNN räcker det nu att skriva c cnn i adressfältet och trycka på Enter.

CNN

Om man skriver ett c och ett blanksteg framför ett ord i adressfältet försvinner detta prefix när man trycker på Enter. Istället infogas http://www. före ordet och .com efter.

Det bästa är att du kan skapa hur många prefix du vill. T ex s för se-domänen och n för nu-domänen.