proffs.nu   Supportbasen

Lathund om DOS

Den praktiska DOS-guiden på webben.
Uppdaterad 2010-11-14.

 

ATTRIB | CD | CHKDSK | CLS | COPY | DATE | DBLSPACE | DEFRAG | DEL | DELTREE | DIR
DISKCOPY | DOSKEY | ERASE | FDISK | FIND | FORMAT | HELP | LABEL | MD | MEM | MEMMAKER
MIRROR | MOVE | MSD | PATH | PROMPT | RD | RECOVER | REN | REPLACE | SCANDISK | SUBST
SYS | TIME | TREE | TYPE | UNDELETE | VER | XCOPY

 

OBS! Vill du träna på DOS kan du ladda ner en virtuell hårddisk (storleken är endast 3 MB) med den svenska versionen av MS-DOS 6.22 från 1994 (den sista fristående DOS-versionen från Microsoft).

I 32-bitarsversionen eller 64-bitarsversionen av Virtual PC 2007 kan du snabbt och enkelt skapa en virtuell maskin med denna virtuella hårddisk (välj "Other" som operativsystem).

 

 

Historik

 

Bill Gates på mässa 1977

Bill Gates på en mässa i Atlantic City 1977.
Microsoft hade 9 anställda.

 

MS-DOS (MS står för Microsoft och DOS står för Disk Operating System) var det vanligaste operativsystemet för persondatorer under 80-talet och början av 90-talet. Microsofts chef Bill Gates sålde en obegränsad livstidslicens till IBM för endast 80 000 dollar, enligt hans memoarbok "The Road Ahead". Därför kunde IBM erbjuda kunderna MS-DOS för endast 60 dollar när IBM PC började säljas i augusti 1981. När DOS såldes tillsammans med IBM PC använde man namnet PC-DOS eller IBM-DOS.

Året därpå kunde PC-kunderna även välja två andra operativsysten, dels CP/M-86 (döpt efter processorn Intel 8086) från Gary Kildall och hans företag Digital Research, dels en ganska okänd produkt som kallades UCSD p-System. Båda var dyrare än MS-DOS och sålde mycket sämre. IBM lät Microsoft behålla rätten att sälja MS-DOS-licenser till andra kunder än IBM, vilket Oracles chef Larry Ellison har kallat "världshistoriens största affärsmiss". Kopior av IBM PC började dyka upp redan sommaren 1982. Den första var Columbia MPC. Compaq släppte sin första PC-klon i början av 1983 och sedan var snöbollen i rullning. Nu kunde Bill Gates skörda frukterna. De flesta som tillverkade kopior av IBM PC valde MS-DOS som operativsystem och Microsoft, som den gången bara hade ett 100-tal anställda, började tjäna pengar på allvar. Resten är historia.

 

Bill Gates hos polisen

En 22-årig Bill Gates hamnade hos polisen den 13 december 1977.
Somliga hade nog önskat att han hade stannat där lite längre...
Enligt uppgift var det bara en mindre trafikförseelse. På den tiden
låg Microsofts kontor i staden Albuquerque i New Mexico.

 

Bill Gates nämner inte Gary Kildall med ett enda ord i sin bok, men medger att Microsoft inte utvecklade MS-DOS från början. Microsoft köpte produkten i juli 1981 för 50 000 dollar av ett mindre företag, Seattle Computer Products. Vad Microsoft köpte var ett färdigt operativsystem, som kallades 86-DOS. Operativsystemet var en skapelse av en enda man, en ung programmerare på Seattle Computer Products vid namn Tim Paterson. Han hade på egen hand börjat utveckla 86-DOS på våren 1980, när folk inte orkade vänta på att Digital Research skulle bli färdiga med CP/M-86. I början kallade Paterson sin skapelse för QDOS (Quick and Dirty Operating System).

Naturligtvis visste inte Seattle Computer Products att IBM hade valt Microsoft som leverantör. Varför IBM valde Microsoft och inte den mera välkända leverantören av operativsystem Digital Research är en fråga som har varit föremål för många spekulationer, som alla är mer eller mindre falska. Enligt en version struntade Gary Kildall i det avtalade mötet med IBM. Istället åkte han på en flygtur i sitt privata flygplan när de två förhandlarna från IBM skulle komma på besök. Enligt en annan version ville inte Kildalls fru Dorothy skriva under IBM:s sekretessavtal. Enligt en tredje version gillade inte Kildall att IBM tänkte använda processorn Intel 8088 (en snålare variant av Intel 8086) i IBM PC. I vilket fall som helst valde IBM:s förhandlare att åka till Seattle för att köpa ett operativsystem av Paul Allen och Bill Gates på Microsoft. Vad som egentligen hände beskrivs av ögonvittnet Gordon Eubanks i denna intervju.

 

Gary Kildall

Tim Paterson.

 

För att snabbt kunna leverera ett operativsystem till IBM köpte Microsoft inte bara 86-DOS, utan även dess skapare Tim Paterson. På sommaren 1981 anställdes Paterson av Microsoft och gjorde snabbt en mängd ändringar i 86-DOS för att uppfylla kraven från IBM. Det har ibland påståtts att 86-DOS - 4000 rader assemblerkod - var en ren kopia av det äldre operativsystemet CP/M-80 från Digital Research. Det är inte sant, för 86-DOS hade ett eget filsystem, men Paterson visste det mesta om CP/M-80 och det var säkert en god hjälp. Redan 86-DOS innehöll det ökänt dåliga ordbehandlingsprogrammet Edlin, som IBM ville behålla till Patersons förvåning. Ingen som använde DOS på 80-talet kan glömma Edlin. Varför Edlin fortfarande var kvar i Windows XP får du fråga Microsoft om. Förmodligen ett utslag av nostalgi eller sjuk humor.

Användarmanual för 86-DOS 0.3 från december 1980 (överförd till PDF-format)

 

Microsoft 1978

Miljöpartiets första styrelse? Nej, 11 av Microsofts 13 anställda 1978.
Fotot togs den 7 december, strax innan företaget flyttade från New Mexico till Seattle.
Översta raden: Steve Wood, Bob Wallace (1949 - 2002) och Jim Lane.
Mittersta raden: Bob O'Rear, Bob Greenberg, Marc McDonald och Gordon Letwin.
Nedersta raden: Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood och Paul Allen.
Saknas: Miriam Lubow (1935 - 2008) och Ric Weiland (1953 - 2006).

 

Microsoft reunion

Samma gäng 30 år senare.
Miriam Lubow (damen i mitten), som inte kunde deltaga 30 år tidigare,
ersatte den avlidne Bob Wallace vid denna återförening.

 

I augusti 1981 lanserades 86-DOS under namnet MS-DOS 1.0. Operativsystemet var så litet att det fick plats på en enda 5¼-tumsdiskett med 160 kB lagringskapacitet, en vanlig sort på den tiden. Paterson lämnade utvecklingen av DOS på våren 1982. Han ersattes av Mark Zbikowski, som ledde utvecklingen av MS-DOS 2.0, en betydligt bättre version än föregångaren. Mark Zbikowski är mest känd för att hans initialer MZ står i början av alla EXE-filer. En av de största nyheterna i MS-DOS 2.0 var kataloger, som Zbikowski valde att avgränsa med tecknet \ (backslash). Han visste att / var ett bättre val och att / är det tecken som används för att avgränsa kataloger i det äldre operativsystemet UNIX, men tyvärr var det omöjligt att använda / för att avgränsa kataloger i MS-DOS 2.0, eftersom tecknet redan användes för att avgränsa växlar. I UNIX använder man ett bindestreck för att avgränsa växlar, vilket MS-DOS 1.0 också borde ha gjort. Den saken kunde man inte ändra på i MS-DOS 2.0, eftersom 2.0 skulle vara bakåtkompatibelt med 1.0. Detta är bakgrunden till dagens vansinniga verklighet, där vi använder \ för att avgränsa kataloger på hårddisken och / för att avgränsa kataloger på webben, som fick sitt arv från UNIX. I vår svenska tangentbordslayout har vi tyvärr alltid saknat möjligheten att skriva \ med en tangent, vilket går bra när man använder amerikansk tangentbordslayout.

 

MZ

 

Att köra MS-DOS 1.0 på dagens PC går alldeles utmärkt. Enda problemet är att man måste skaffa en diskettenhet för 5¼-tumsdisketter. Stöd för hårddiskar infördes 1983 i MS-DOS 2.0. Stöd för 3½-tumsdisketter infördes inte förrän 1985 i MS-DOS 3.2.

 

IBM PC

IBM PC - originalet från 1981.

 

I början av 90-talet var Digital Research på väg att ta revansch med DR-DOS 5 och DR-DOS 6, som utan tvekan var bättre än dåtidens MS-DOS. Digital Research lyckades dock inte bryta Microsofts marknadsdominans. På hösten 1991 spred Microsoft falska rykten att DR-DOS var inkompatibelt med Windows 3.1, som skulle lanseras året därpå. Det har också påståtts att Microsoft avsiktligt skapade felmeddelanden som endast visades när betaversionen av Windows 3.1 kombinerades med DR-DOS. Några år senare stämdes Microsoft för detta. I januari 2000 kom parterna överens om att Microsoft skulle betala ett skadestånd, vars exakta belopp Microsoft inte ville avslöja.

Gary Kildall dog i en olycka 1994, endast 52 år gammal. DR-DOS såldes i tur och ordning till Novell 1991, Caldera (numera SCO) 1996 och Lineo (en avknoppning från Caldera) 1998. Ett företag vid namn DeviceLogics (en avknoppning från Lineo) tog över 2002. PC-DOS och DR-DOS marknadsförs fortfarande, om än i liten skala. De senaste versionerna är PC-DOS 2000 och DR-DOS 7.03. PC-DOS 2000 innehåller skriptspråket REXX, som är bättre än BAT-filerna i MS-DOS. DeviceLogics släppte DR-DOS 8.0 2004 och 8.1 2005, men dessa versioner drogs tillbaka till följd av en upphovsrättslig tvist. Förutom de kommersiella DOS-varianterna från Microsoft, IBM och Digital Research finns det även andra varianter, t ex FreeDOS, som är gratis, och PTS-DOS från ryska PhysTechSoft.

Den som vill veta mera om Gary Kildall - utan tvekan den enskilda person som betydde mest för persondatorns tidiga utveckling - finner mycket att läsa på digitalresearch.biz. Gary Kildall blev dock aldrig den som satte en persondator på var mans skrivbord. För det krävdes skickliga affärsmän som Microsofts Bill Gates och Apples Steve Jobs.

 

Gary Kildall

Gary Kildall.

 

DOS är textbaserat. Själva operativsystemet används utan mus eller andra pekdon. Man skriver olika kommandon på tangentbordet och trycker på Enter. Det finns dock mjukvara för DOS som ger tillgång till mus och andra tillbehör, även nätverk och Internet. Under 80-talet och början av 90-talet utvecklades tusentals program för DOS, ordbehandlingsprogram, kalkylprogram och mycket annat. En del av dessa program kan man skaffa gratis idag, om de fortfarande går att få tag på.

 

Prompt

 

När man startar ett DOS-program skriver man helt enkelt programfilens filnamn (filändelsen behöver man inte skriva) och trycker på Enter. I MS-DOS 5.0 och senare versioner ingår den lilla ordbehandlaren Edit, vars programfil heter EDIT.COM. Om du vill starta Edit skriver du EDIT och trycker på Enter.

I DOS spelar det ingen roll om kommandon skrivs med stora eller små bokstäver. Det spelar ingen roll om man skriver edit, Edit eller EDIT.

Microsoft har inte lanserat någon fristående version av MS-DOS sedan MS-DOS 6.22 släpptes 1994.

I Windows 95, 98 och Me finns nyare versioner av "DOS" inbyggda i Windows, för många vill fortfarande använda mjukvara som kräver DOS. Dessa nyare versioner av "DOS" är inte avsedda att installeras fristående. I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 finns en DOS-emulator som kallas Kommandotolken.

 


OBSERVERA!

Reglerna för jokertecken, filnamn och katalognamn har ändrats
i de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me.

I Windows Me kan man inte använda startfilerna AUTOEXEC.BAT
och CONFIG.SYS på samma sätt som tidigare.

Kommandotolken i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7
använder nya regler för jokertecken, filnamn och katalognamn.
Dessutom har Kommandotolken ett antal egna kommandon,
som inte finns i andra versioner av DOS.

Denna lathund beskriver hur man arbetar i de ursprungliga
versionerna av MS-DOS från 1.0 till 6.22, men det mesta i lathunden
kan även tillämpas i Kommandotolken och de versioner av
"DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me.

 

Prompten, katalogerna och filerna

I DOS får filnamn högst vara åtta tecken långa. Filnamnet brukar följas av en filändelse, som består av en punkt och ytterligare tre tecken. I sällsynta fall kan filändelsen bestå av endast ett eller två tecken efter punkten. Svenska alfabetet, siffrorna 0 till 9 och en del andra tecken går bra att använda i filnamn, men följande tecken är förbjudna:

?  *  /  |  \  ,  .  :  ;  +  =  "  <  >  [  ]

Dessutom är blanksteg förbjudna i filnamn.

Samma regler gäller för kataloger (directories på engelska), som infördes 1983 i MS-DOS 2.0.

Vissa reserverade ord får inte användas som namn på filer och kataloger, t ex CON, AUX, PRN och NUL. Serie- och parallellportar som COM1 och LPT1 får heller inte användas som namn på filer och kataloger.

I Windows 95 började man använda ordet mapp (folder på engelska), men det är samma sak som katalog. Att använda kataloger är helt enkelt ett sätt att gruppera filerna systematiskt. Man kan ha filer och kataloger med samma namn, men inte i samma katalog. Om man använder stora eller små bokstäver spelar ingen roll. brev.txt, BREV.TXT och Brev.txt räknas som samma filnamn. dokument, DOKUMENT och Dokument räknas som samma katalognamn.

När man arbetar i DOS skriver man kommandona vid en prompt, som brukar se ut så här:

C:\>

Bokstaven i början av prompten talar om vilken lagringsenhet som är den aktuella enheten. På de flesta PC är A disketten, C hårddisken och D CD-ROM-skivan. Att B inte längre kommer till användning beror på att dagens PC inte har två diskettenheter, vilket många PC hade på 80-talet.

Man kan även se på prompten vilken katalog som är den aktuella katalogen. I DOS finns det alltid en aktuell enhet och en aktuell katalog.

Om prompten ser ut så här

C:\MATS\PRIVAT\HEMLIGT>

så betyder det att C är den aktuella enheten och HEMLIGT den aktuella katalogen. Dessutom ser man på prompten att HEMLIGT är underkatalog till katalogen PRIVAT, som är underkatalog till katalogen MATS, som är underkatalog till rotkatalogen på enhet C.

Vill man byta aktuell katalog använder man kommandot CD, som beskrivs nedan.

Vill man byta aktuell enhet använder man ett kommando som består av den nya aktuella enhetens bokstav och ett kolon, t ex

A:

Det är inte bara den aktuella enheten som har en aktuell katalog. Alla enheter har en aktuell katalog och DOS minns alltid vilken det är! Byter man aktuell enhet från C till A blir den aktuella katalogen på enhet A aktuell katalog och det är inte säkert att det är rotkatalogen.

Motsatsen till underkatalog kallas inte överkatalog, utan moderkatalog. I exemplet ovan är MATS moderkatalog till PRIVAT och PRIVAT moderkatalog till HEMLIGT. På engelska kallas underkatalog sub directory och moderkatalog parent directory.

Dessutom använder man ordet underträd. Med underträd menas underkataloger, underkataloger till underkataloger, underkataloger till underkataloger till underkataloger osv, inklusive alla filer i alla dessa kataloger. På engelska kallas underträd sub tree.

 

Windows 95

Nyheterna i Windows NT och Windows 95

I Kommandotolken och de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me är långa namn (längre än åtta plus tre tecken) på mappar och filer tillåtna. Man kan använda upp till 255 tecken. Exakt hur många tecken man kan använda beror på vilken modermapp man väljer. Om modermappen är rotmappen kan man använda flest tecken. Dessutom är blanksteg tillåtna, liksom följande sju tecken:

,  .  ;  +  =  [  ]

Om namnet innehåller något av dessa sju tecken bör man skriva namnet inom citationstecken när man arbetar vid en DOS-prompt. Annars kan det hända oväntade saker. Även namn som innehåller blanksteg bör skrivas inom citationstecken.

Man får lov att skriva en komplett sökväg inom citationstecken. Kommandot

COPY C:\Mina dokument\Privat\Viktigt brev.doc

fungerar inte, men kommandot

COPY "C:\Mina dokument\Privat\Viktigt brev.doc"

fungerar utmärkt.

Detta är orsaken till ett känt problem i vissa svenska versioner av Windows. Problemet kan uppstå när ett program av misstag installeras i mappen C:\Program Files istället för i mappen C:\Program. Följden kan bli att Utforskaren alltid startar så fort man har startat Windows. Programmappsfixaren heter ett svenskt gratisprogram som snabbt fixar problemet.

Namn på filer och mappar kan inte börja eller sluta med en punkt och dessa nio tecken är fortfarande förbjudna:

?  *  /  |  \  :  "  <  >

Filnamn

I Kommandotolken och de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me kan man även använda alias för mappar och filer med långa namn. Ett alias kan bestå av åtta plus tre tecken. De första tecknen slutar med ett tilde och en siffra. En mapp som heter "Mina dokument" kan man kalla MINADO~1. En fil som heter "Viktigt brev.doc" kan man kalla VIKTIG~1.DOC.

I DOS betyder jokertecknet ? ett eller noll valfria tecken. Jokertecknet * betyder ett valfritt antal (inklusive noll) valfria tecken. Jokertecken kan användas när man söker efter en viss fil.

I de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me betyder jokertecknet ? exakt ett valfritt tecken. I andra versioner av Windows fungerar det precis som i MS-DOS 1.0 - 6.22: jokertecknet ? betyder ett eller noll valfria tecken. Avvikelsen i Windows 95, 98 och Me var förmodligen en miss av Microsoft.

Kommandot HELP ger tillgång till hjälpen i DOS. Tyvärr ingår inte kommandot HELP i de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me. Det kan du ändra på. På CD-skivorna som du använder för att installera Windows 98 och Me finns en mapp som heter Tools (i Windows 95 heter mappen Other). Där finns en undermapp som heter Oldmsdos. Därifrån kopierar du filerna HELP.COM, HELP.HLP och QBASIC.EXE till mappen C:\WINDOWS\COMMAND (om Windows som vanligt installerades i mappen C:\WINDOWS). Nu kan du använda kommandot HELP.

I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 kan man använda kommandot HELP i Kommandotolken, vilket ger en lista med vanliga kommandon. Det finns ännu fler. Se hjälptexterna i Windows.

Listan som presenteras av kommandot HELP i Kommandotolken i Windows XP

Listan som presenteras av kommandot HELP i Kommandotolken i Windows Vista och 7

Istället för att skriva HELP kan man skriva kommandot som man undrar över tillsammans med ett snedstreck och ett frågetecken, t ex

DIR/?

 

Arbetsminnet

Intel 8088 hette processorn i IBM PC när denna banbrytande persondator lanserades i augusti 1981. Till skillnad från senare processorer från Intel kunde 8088 endast hantera 1 MB arbetsminne. Även DOS konstruerades från början på ett sätt som förutsatte att det högst skulle finnas 1 MB arbetsminne. Det kan låta dumt idag, men 1981 var 1 MB väldigt mycket arbetsminne.

Processorn Intel 80286, som började användas 1984, kunde hantera 16 MB arbetsminne. 80386 och senare processorer från Intel kunde hantera ofattbara 4096 MB (4 GB) arbetsminne. Då var det försent. DOS var redan fast i sin enda lilla megabyte. Att bygga om operativsystemet och alla DOS-program som redan fanns på marknaden var inte att tänka på.

Arbetsminnets första 640 kB kallades konventionellt minne och reserverades för DOS-program som användaren vill köra. Själva operativsystemet DOS skulle från början också få plats i konventionellt minne.

De 384 kB som blev över (1 MB är 1024 kB) kallades övre minnesområdet (Upper Memory Area eller UMA på engelska) och reserverades för särskilda ändamål. Allt minne ovanför 1024 kB kallades utökat minne (Extended Memory på engelska) och kunde inte användas av DOS.

När MS-DOS 5.0 släpptes 1991 förbättrades minneshanteringen. Med hjälp av ett knep kan MS-DOS 5.0 och senare versioner komma åt höga minnesområdet (High Memory Area eller HMA på engelska) mellan 1024 och 1088 kB. På så sätt får DOS 64 kB extra arbetsminne. Vissa delar av själva operativsystemet DOS kan flyttas dit. Därmed frigörs konventionellt minne som istället kan användas av DOS-program. Det finns DOS-program som kräver att flera hundra kB konventionellt minne är ledigt, annars startar de inte.

Konventionellt minne

I MS-DOS 5.0 och senare versioner kan man även flytta vissa delar av själva operativsystemet DOS till lediga delar av Övre Minnesområdet. Då blir ännu mera konventionellt minne ledigt. För att detta ska fungera måste processorn vara en 80386 eller bättre. De lediga delarna av Övre Minnesområdet kallas övre minnesblock (Upper Memory Blocks eller UMB på engelska).

Under senare delen av 80-talet använde en del program ett annat knep, som kallas expanderat minne (Expanded Memory på engelska, vilket inte ska förväxlas med Extended Memory). Dessa program är numera sällsynta. Windows 3.0, som lanserades 1990, hade fullt stöd för processorn 80386. PC med 4, 8, 16, 32 eller 64 MB arbetsminne (vanliga på 90-talet) var inte längre något problem. Minneskrävande program kunde därmed använda Windows istället för DOS.

 

Externa och interna kommandon

I DOS skiljer man på externa och interna kommandon. De externa kommandona har egna programfiler, medan de interna kommandona är inbyggda i filen COMMAND.COM. Filen COMMAND.COM brukar kallas "kommandotolken" och är hjärtat i DOS. Utan denna fil kan DOS inte fungera. Filerna IO.SYS och MSDOS.SYS innehåller också viktiga delar av operativsystemet MS-DOS. I PC-DOS heter dessa två filer IBMBIO.SYS och IBMDOS.SYS.

En programfil har filändelsen .EXE, .COM eller .BAT. Programfiler prioriteras i den ordningen av DOS.

Senast använda kommando kan man lätt upprepa genom att trycka på tangenten F3.

Tangentkombinationen Ctrl+Break är bra att känna till. I DOS kan den ofta användas när något har hängt upp sig eller när man vill avbryta något.

Med få undantag är det förbjudet att blanda filer från olika DOS-versioner. Man kan inte klistra ihop sin egen DOS-version genom att plocka filer från olika DOS-versioner hur man vill. Det kommer helt enkelt inte att fungera. Vissa undantag finns dock. Använd gärna kommandot MEMMAKER från MS-DOS 6.22 i Windows 95 och 98. Kopiera filerna CHKSTATE.SYS, MEMMAKER.EXE och SIZER.EXE till mappen C:\WINDOWS (om Windows som vanligt installerades i denna mapp). MEMMAKER är ett kommando som optimerar användningen av konventionellt minne. När kommandot MEMMAKER används i Windows 95 och 98 måste man visa bootmenyn vid start och på denna meny måste man välja "Endast MS-DOS-prompt".

I de olika versionerna av DOS finns det sammanlagt över 100 kommandon. De flesta används sällan.

På denna webbsida finns en lista med 40 viktiga kommandon. Den som kan dessa 40 kommandon klarar sig långt.

 

Parametrar och växlar

Vissa kommandon i DOS, t ex CLS, DATE och TIME, kan användas som de är. Man skriver själva kommandot och trycker på Enter, det är allt. Många kommandon kräver dock ytterligare information. Man kan inte bara skriva kommandot FORMAT och trycka på Enter. (I de första versionerna av DOS kunde man faktiskt det, men det var en miss som Microsoft rättade till efter ett tag.) Om man vill formatera en diskett måste man skriva FORMAT A: och trycka på Enter. Då säger man att A: är en parameter. Vissa kommandon kräver att man skriver en eller flera parametrar efter själva kommandot.

Om man vill att formateringen ska gå fortare kan man skriva FORMAT /Q A: och trycka på Enter. /Q kallas växel (switch på engelska). Växlar gör det möjligt att variera effekten av ett kommando. Vissa kommandon har flera växlar, som man kan använda om man vill, även flera på en gång.

I denna lathund skrivs växlarna före parametrarna, för det fungerar alltid. För tydlighets skull skrivs även ett blanksteg före varje växel, vilket egentligen inte behövs. Att skriva växlarna efter parametrarna fungerar också för det mesta, men det finns undantag.

När man använder flera växlar samtidigt spelar växlarnas ordning inte någon roll.

Att skriva DIR /A /P /O /S har samma effekt som att skriva DIR /O /A /S /P.

 

Filhantering

Följande tabell kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt kommando:

  Filer Kataloger
Skapa COPY MD
Byta namn REN MOVE
Ta bort DEL eller ERASE RD eller DELTREE
Kopiera COPY XCOPY
Flytta MOVE Kommando saknas

 

 

 

   attrib

Externt kommando med den egna programfilen attrib.exe
Infördes 1984 i MS-DOS 3.0
Attributen S och H infördes inte förrän 1991 i MS-DOS 5.0
Viktig växel: /S

Används för att märka filer med attributen A (archive), R (read-only), S (system) och H (hidden).

A betyder att filen ska säkerhetskopieras.

R betyder att filen är skrivskyddad. Filen kan inte raderas med kommandot DEL utan växlar.

S betyder att filen är en systemfil. Filen behövs för att operativsystemet ska fungera.

H betyder att filen är dold. Filen syns inte när man använder kommandot DIR utan växlar.

När en fil har attributen S eller H, eller båda, kan man inte ändra attributen om man inte samtidigt tar bort attributen S och H. Antag t ex att en fil har attributen R och S. Då kan man inte ta bort enbart R. Däremot kan man ta bort S eller både R och S.

Exempel:

ATTRIB
Visar attributen för alla filer i den aktuella katalogen.

ATTRIB /S
Visar attributen för alla filer i den aktuella katalogen och dess underträd.

ATTRIB -A +R -S -H C:\DOKUMENT\*.*
Lägger till attributet R och tar bort attributen A, S och H hos alla filer i katalogen DOKUMENT.

ATTRIB /S +R C:\RESERV\*.*
Lägger till attributet R hos alla filer i katalogen RESERV och dess underträd.

ATTRIB /S +R C:\RESERV
Är inte samma sak. Om man skriver så här sätter DOS igång och letar på hela enhet C efter en fil som heter RESERV, utan filändelse. Om den finns får den attributet R.

 

Smarta trick i MS-DOS 5.0 - 6.22:

ATTRIB , (skriv ett blanksteg och ett kommatecken efter ATTRIB)
Tar bort alla attribut, både A, R, S och H, för alla filer i den aktuella katalogen.

ATTRIB /S ,
Tar bort alla attribut, både A, R, S och H, för alla filer i den aktuella katalogen och dess underträd.

 

 

   cd (chdir)

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att byta aktuell katalog. Alla enheter, inte bara den aktuella enheten, har en aktuell katalog. När man byter aktuell enhet hamnar man i den aktuella katalogen på den nya aktuella enheten.

Den aktuella katalogen går inte att ta bort med kommandona RD eller DELTREE, inte ens den aktuella katalogen på andra enheter än den aktuella enheten!

Exempel:

A:
Byter aktuell enhet till enhet A. Samtidigt blir den aktuella katalogen på enhet A aktuell katalog.

C:
Byter aktuell enhet till enhet C. Samtidigt blir den aktuella katalogen på enhet C aktuell katalog.

CD MATS
Byter aktuell katalog till MATS om MATS är en underkatalog till den nuvarande aktuella katalogen.

CD C:\MATS\PRIVAT\HEMLIGT
Byter aktuell katalog på enhet C till HEMLIGT, oavsett vilken katalog som är den nuvarande aktuella katalogen på enhet C.

CD \MATS\PRIVAT\HEMLIGT
Går lika bra om C är den aktuella enheten.

CD..
Byter aktuell katalog till den nuvarande aktuella katalogens moderkatalog.

CD\
Byter aktuell katalog till rotkatalogen på den aktuella enheten.

 

Smart trick:

CD ..\BREV
Byter aktuell katalog till BREV om BREV är en sidokatalog till den nuvarande aktuella katalogen, alltså en katalog med samma moderkatalog som den nuvarande aktuella katalogen. Kom ihåg att .. betyder moderkatalogen till den aktuella katalogen.

 

 

   chkdsk

Externt kommando med den egna programfilen chkdsk.exe
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0
Viktig växel: /F

Visar information om hårddiskar och disketter.

Kan förses med växeln /F för att automatiskt korrigera fel i filsystemet.

Att använda kommandot CHKDSK /F i Kommandotolken i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 kan kräva att datorn startas om.

Vill man tillämpa kommandot på någon annan enhet än den aktuella enheten skriver man t ex

CHKDSK /F A:

eller

CHKDSK /F D:

 

 

   cls

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att tömma bildskärmen.

 

 

   copy

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0
Viktig växel: /Y
Växeln /Y infördes inte förrän 1993 i MS-DOS 6.20

Används för att kopiera filer, men inte kataloger.

Kommandot COPY kan inte kopiera filer som är systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen S eller H.

Man kan kopiera filer som är skrivskyddade, alltså filer med attributet R, men kopian blir inte skrivskyddad.

Exempel:

COPY C:\DOKUMENT\BREV.TXT C:\RESERV
Kopierar filen BREV.TXT till katalogen RESERV. Om det redan finns en fil med namnet BREV.TXT i katalogen RESERV frågar DOS om du vill skriva över filen.

COPY /Y C:\DOKUMENT\BREV.TXT C:\RESERV
Kopierar filen BREV.TXT till katalogen RESERV. Om det redan finns en fil med namnet BREV.TXT i katalogen RESERV skriver DOS över filen utan att fråga, tack vare växeln /Y. En förutsättning är att filen C:\RESERV\BREV.TXT inte är skrivskyddad.

COPY C:\DOKUMENT\*.* C:\RESERV
Kopierar alla filer (som inte har attributen S eller H) i katalogen DOKUMENT till katalogen RESERV.

COPY *.* C:\RESERV
Kopierar alla filer (som inte har attributen S eller H) i den aktuella katalogen till katalogen RESERV.

COPY C:\DOKUMENT\*.TXT
Kopierar alla filer med filändelsen TXT i katalogen DOKUMENT till den aktuella katalogen (utom filer med attributen S eller H). Om man använder kommandot COPY med en parameter istället för två blir denna parameter källan och den aktuella katalogen målet.

COPY C:\DOKUMENT\BREV.TXT
Kopierar filen BREV.TXT till den aktuella katalogen.

 

Smarta trick:

COPY CON HEJ.TXT
Skapar en textfil med filnamnet HEJ.TXT. Avsluta inmatningen av textfilens innehåll genom att trycka på funktionstangenten F6 och sedan på Enter.

COPY NUL HEMLIG.TXT
Tar bort filen HEMLIG.TXT i den aktuella katalogen. Ett känt trick i mitten av 90-talet. Användes när man snabbt ville ta bort en fil och samtidigt försäkra sig om att filen inte skulle gå att återställa med kommandot UNDELETE, som fanns i MS-DOS 5.0 - 6.22. Eftersom UNDELETE inte finns i någon version av Windows är tricket inte lika intressant längre. Det fungerar dock fortfarande i Windows 95, 98 och Me, även om man först måste svara ja på en kontrollfråga. På sätt och vis fungerar tricket i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 också, men filen tas inte bort, utan töms!

Tricket fungerar inte när det gäller skrivskyddade filer, systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen R, S eller H. Dessa attribut måste först tas bort med kommandot ATTRIB.

 

 

   date

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att visa och/eller ändra aktuellt datum.

Om man inte vill ändra datum trycker man bara på Enter en gång till.

 

 

   dblspace

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen dblspace.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0

Används för att komprimera och expandera filerna och katalogerna på hårddiskar med brist på lagringsutrymme. När hårddiskens filer och kataloger komprimeras får den skenbart större lagringsutrymme. DBLSPACE komprimerar alltid en hel partition. Man kan inte komprimera en enstaka fil.

DBLSPACE ersattes av kommandot DRVSPACE i MS-DOS 6.22 på grund av en tvist mellan Microsoft och företaget Stac Electronics, kända för komprimeringsprogrammet Stacker.

I Windows 95 och 98 finns en Windows-version av DRVSPACE.

I Windows XP, Vista och 7 kan man istället använda sig av NTFS-komprimering eller ZIP-komprimering. Då blir det filerna som verkar mindre, inte hårddisken som verkar större.

Idag är hårddiskarnas genomsnittliga lagringsutrymme flera hundra gånger större än 1995, trots att det genomsnittliga priset är lägre. Därför kan man verkligen fråga sig om man har någon nytta av kommandona DBLSPACE och DRVSPACE. Läs noga i hjälptexterna innan du ger dig på dessa kommandon och kom ihåg att komprimering alltid medför vissa komplikationer och prestandaförluster.

 

 

   defrag

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0 och 2000

Externt kommando med den egna programfilen defrag.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0

Används för att defragmentera hårddiskar.

Varning! Programfilen defrag.exe i MS-DOS 6.0 - 6.22 bör endast användas där. Man bör inte använda denna programfil tillsammans med Windows 95 och senare versioner.

Programfilen defrag.exe i MS-DOS 6.0 - 6.22 förvanskar långa filnamn (längre än åtta plus tre tecken) och då blir man inte glad.

 

 

   del

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att ta bort filer, men inte kataloger.

Kommandot DEL kan inte ta bort skrivskyddade filer, systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen R, S eller H.

Exempel:

DEL TRIST.TXT
Tar bort filen TRIST.TXT i den aktuella katalogen.

DEL C:\MATS\PRIVAT\TRIST.TXT
Tar bort filen TRIST.TXT i katalogen PRIVAT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

DEL C:\MATS\PRIVAT\T*.*
Tar bort alla filer som börjar på T i katalogen PRIVAT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

DEL C:\MATS\PRIVAT\*.DUM
Tar bort alla filer med filändelsen DUM i katalogen PRIVAT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 kan kommandot DEL användas med växlarna /F (skrivskyddade filer tas bort) och /S (alla filer i mappen och dess underträd tas bort om man skriver att man vill ta bort en mapp).

Med växeln /S kan man alltså "avlöva" ett underträd. Det kan vara bra att känna till. Att sitta och pilla bort alla filerna för hand kan bli lite långtråkigt...

Ett annat sätt att skapa ett "avlövat" underträd är att använda kommandot XCOPY med växlarna /T och /E, vilket även fungerar i Windows 95, 98 och Me.

 

 

   deltree

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen deltree.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0
Viktig växel: /Y

Används för att ta bort kataloger och deras underträd.

Om man använder växeln /Y slipper man kontrollfråga.

Om man har anslutit en katalog som en virtuell enhet med kommandot SUBST kan man inte ta bort katalogen. Först måste den virtuella enheten kopplas bort.

Exempel:

DELTREE PRIVAT
Tar bort katalogen PRIVAT och dess underträd, om PRIVAT är en underkatalog till den aktuella katalogen.

DELTREE C:\MATS\PRIVAT
Tar bort katalogen PRIVAT och dess underträd, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

DELTREE /Y C:\MATS\PRIVAT
Tar bort katalogen PRIVAT och dess underträd, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen. Dessutom slipper man kontrollfråga, tack vare växeln /Y.

I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 använder man kommandot RD med växeln /S för att ta bort en mapp och dess underträd. Om man använder växeln /Q slipper man kontrollfråga.

 

 

   dir

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0
Viktiga växlar: /A, /O, /P och /S

Visar en lista över underkataloger och filer i en katalog. Kan även användas för att söka efter filer.

Exempel:

DIR
Visar underkataloger och filer i den aktuella katalogen, utom filer som är systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen S eller H. Observera! Om man skriver kommandot DIR utan växlar, så visas inte hela den aktuella katalogens underträd, utan bara underkataloger och filer.

DIR /A
Visar underkataloger och filer i den aktuella katalogen, även om filerna har attributen S eller H.

DIR /A /O
Sorterar dessutom resultatet i alfabetisk ordning.

DIR /A /O /P
Visar dessutom resultatet en sida i taget.

DIR /A /O /P /S
Visar dessutom alla kataloger och filer i hela den aktuella katalogens underträd.

DIR /A /S SAKNAD.TXT
Visar om det finns en fil som heter SAKNAD.TXT i den aktuella katalogen eller dess underträd, även om SAKNAD.TXT har attributen S eller H.

DIR /A /S P*.*
Visar alla filer vars filnamn börjar på P i den aktuella katalogen och dess underträd, även om filerna har attributen S eller H.

 

Smarta trick:

DIR C:\ /A /O /S > A:\ALLT.TXT
Skapar en lista med alla kataloger och filer på enhet C och sparar listan i filen A:\ALLT.TXT. Du måste öppna filen i en ordbehandlare som använder samma teckentabell som DOS, annars blir vissa tecken utbytta mot lustiga krumelurer.

DIR..
Visar underkataloger och filer i den aktuella katalogens moderkatalog.

 

 

   diskcopy

Externt kommando med den egna programfilen diskcopy.com
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att kopiera disketter.

Exempel:

DISKCOPY A: A:
Kopierar en diskett till en annan diskett.

 

 

   doskey

Externt kommando med den egna programfilen doskey.com
Infördes 1991 i MS-DOS 5.0

Används för att kunna redigera och upprepa kommandon på ett mera praktiskt sätt.

När du skriver kommandot DOSKEY och trycker på Enter startar programmet i programfilen doskey.com. Det verkar inte hända mycket på bildskärmen, men nu har du flera fördelar när du skriver och redigerar kommandon vid DOS-prompten:

1. Bläddra framåt och bakåt bland senast använda kommandon med tangenterna Page Up och Page Down (alternativt kan du använda tangenterna Uppåtpil och Nedåtpil).

2. Använd tangenterna Vänsterpil och Högerpil för att stega vänsterut och högerut i ett kommando, precis som man brukar göra i texten i ett ordbehandlingsprogram.

3. Använd tangenten F7 för att visa en numrerad lista över senast använda kommandon. Töm listan med tangentkombinationen Alt+F7. Välj på listan med tangenten F9.

I MS-DOS 5.0 - 6.22 och de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95 och 98 kan man skriva kommandot DOSKEY i filen AUTOEXEC.BAT för att slippa skriva DOSKEY vid prompten varje gång det ska användas.

I Kommandotolken och den version av "DOS" som är inbyggd i Windows Me behöver man inte använda AUTOEXEC.BAT. DOSKEY startar automatiskt ändå.

 

 

   erase

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Samma sak som kommandot DEL.

 

 

   fdisk

Varning! Farligt kommando!

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen fdisk.exe
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0
Viktiga växlar: /STATUS och /MBR

Bör hanteras med stor försiktighet. Används för att partitionera hårddiskar. Av olika skäl vill man ofta dela hårddiskens yta i flera mindre områden. Områdena kallas partitioner och fungerar i praktiken som separata hårddiskar. Se Lathund om partitionering.

Växeln /STATUS är praktisk att använda om man bara vill se information om aktuella partitioner utan att ändra någonting.

Växeln /MBR kan användas för att ta bort en boot manager, t ex LILO, som Linux brukar använda.

F:et i fdisk kommer från uttrycket "fixed disks". Det kan översättas med "fasta diskar", till skillnad från disketter och optiska media, som är löstagbara.

Den senaste versionen av fdisk är från 2000 och ingår på den Startdiskett som Windows Me kan skapa. Undvik att använda fdisk på nyare hårddiskar.

 

 

   find

Externt kommando med den egna programfilen find.exe
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Detta föråldrade kommando är tyvärr allt som DOS kan erbjuda om man vill söka efter en viss text i en eller flera filer. Kommandot FIND skiljer på stora och små bokstäver (om man inte använder växeln /I). Däremot går det inte att använda * och ? som jokertecken.

Exempel:

FIND "Bill" C:\DOKUMENT\BREV\INBJUDAN.TXT
Visar om "Bill" förekommer i filen INBJUDAN.TXT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

FIND "Bill" BREV1.TXT BREV2.TXT BREV3.TXT
Visar om "Bill" förekommer i någon av filerna BREV1.TXT, BREV2.TXT eller BREV3.TXT i den aktuella katalogen.

I Kommandotolken i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 kan man använda kommandot FINDSTR, som är bättre än FIND.

 

 

   format

Varning! Farligt kommando!

Externt kommando med den egna programfilen format.com
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0
Viktiga växlar: /Q och /S
Växeln /S finns inte i Windows Me

Används för att formatera disketter och hårddiskar. Formatering betyder att filsystemets tabeller töms och diskytan kontrolleras. Allt utrymme på disken ledigförklaras.

På disketter görs dessutom en indelning av diskytan i spår och sektorer, vilket görs på fabriken när det gäller hårddiskar.

Det är viktigt att förstå att formatering inte betyder att filerna raderas rent fysiskt. Man kan säga att formatering betyder att DOS "glömmer" var filerna finns och "tror" att disken är tom.

När man formaterar disketter kan man använda växlarna /Q eller /S. Växeln /Q betyder att formateringen görs på ett enklare och snabbare sätt. Växeln /S betyder att de viktiga filerna IO.SYS, MSDOS.SYS och COMMAND.COM (i MS-DOS 6.22 även filen DRVSPACE.BIN) kopieras till disketten när formateringen är klar, så att disketten blir en systemdiskett, en diskett som man kan starta operativsystemet från. Se kommandot SYS nedan.

Exempel:

FORMAT A:
Formaterar en diskett.

FORMAT C:
Formaterar hårddisken (eller närmare bestämt enhet C om man har flera partitioner på hårddisken). Liksom kommandot FDISK används kommandot FORMAT C: från en systemdiskett som man har kompletterat med filerna FORMAT.COM och FDISK.EXE. Man kan även använda en diskett som Microsoft kallar Startdiskett. En Startdiskett kan man skapa genom att använda ikonen Lägg till/ta bort program i Kontrollpanelen i Windows 95, 98 eller Me.

I alla versioner före MS-DOS 3.2 kunde man helt enkelt skriva FORMAT (utan att ange enhet) och då formaterades den aktuella enheten! Livsfarligt!

I MS-DOS 5.0 - 6.22 fanns kommandot UNFORMAT, som inte finns i någon version av Windows. UNFORMAT kunde användas om man ville försöka återställa en hårddisk eller diskett som hade formaterats av misstag med FORMAT. Helst ska man inte göra några misstag med kommandot FORMAT.

 

Smarta trick:

FORMAT /SELECT /U A:
Förvandlar blixtsnabbt disketten till en oformaterad diskett. Inga kontrollfrågor. Efter några sekunder får man en ny prompt, det är allt. Detta är ett effektivt trick om man snabbt vill göra diskettens filer otillgängliga för vanliga människor, som inte har tillgång till laboratorieutrustning. Disketten kan användas på nytt om den formateras. Tricket fungerar i MS-DOS 5.0 - 6.22. Det fungerar även i Windows 95, 98 och Me. Tyvärr fungerar det inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7. Naturligtvis får disketten inte vara skrivskyddad när man använder detta trick. Det är viktigt att komma ihåg. Man får inte några påminnelser om man glömmer det.

FORMAT /F:720 A:
kan användas om man behöver formatera en gammal 720 kB 3½-tumsdiskett.

 

Skydd mot obehörig datarekonstruktion

Att skydda medborgarna mot obehörig datarekonstruktion är minst lika viktigt som att skydda dem mot obehörig användning av postkontroll, telefonkontroll, telefonavlyssning, dolda mikrofoner, dolda kameror, mobil positionering, tangentbordsloggning och andra former av intrång i privatlivet. Varje år kasseras hundratusentals hårddiskar i Sverige.

Att informera allmänheten om skydd mot obehörig datarekonstruktion är ett bra exempel på vad Datainspektionen egentligen borde ägna sig åt, istället för verklighetsfrämmande lagar som inskränker yttrandefriheten på privata webbsidor.

Vill du kunna radera en fil och vara säker på att ingen kan läsa filen i framtiden? Det borde väl vara en medborgerlig rättighet om du är ägare till filen? Glöm kommandona FDISK, FORMAT, DEL, DELTREE och RD. Inget av dessa kommandon raderar själva filen på hårddiskens yta och det gör inte Windows heller när du tömmer Papperskorgen. Vad som händer när man tar bort en fil, mapp eller partition är att informationen om filen, mappen eller partitionen stryks från de tabeller som operativsystemet använder för att hålla reda på saker och ting. Samma sak gäller formatering. Filsystemets tabeller töms, men själva filerna och mapparna finns kvar på hårddisken. De syns inte längre när man använder kommandot DIR i DOS eller Utforskaren i Windows, men de finns kvar.

TestDisk logo

TestDisk är ett bra DOS-program av fransmannen Christophe Grenier. Programmet kan köras från en systemdiskett eller boot-CD. TestDisk kan både upptäcka och återställa borttagna partitioner på en hårddisk, inklusive filerna och mapparna på partitionerna. Programmet är gratis och inte särskilt svårt att använda.

  Klicka här för att ladda ner TestDisk 6.11.3 för DOS

  Klicka här för att ladda ner TestDisk 6.11.3 för Windows NT 4.0 och senare versioner

Ultimate Boot CD är en gratis boot-CD, som innehåller TestDisk och ett stort antal andra verktyg.

Du kan inte ens känna dig säker när du har skrivit över filens utrymme på hårddiskens yta med en annan fil. Det finns laboratorieutrustning som kan läsa en fil, även om filens utrymme på hårddiskens yta har skrivits över flera gånger med andra filer. Man använder sig av Magnetic Force Microscopy (MFM). Sådan utrustning finns hos många säkerhetsföretag, kriminaltekniska laboratorier och underrättelsetjänster världen över. Forskaren Peter Gutmann vid universitetet i Auckland i Nya Zeeland har skrivit en känd rapport om ämnet. MFM utnyttjar det faktum att ettor och nollor som skrivs på en hårddisk aldrig får exakt rätt position och exakt rätt magnetfält.

 

Kraschad hårddisk

Närbild av kraschad hårddisk.

 

Om man vill skydda sig mot obehörig datarekonstruktion kan man välja att förstöra hårddisken, avmagnetisera hårddisken eller använda program som automatiskt skriver över filerna tillräckligt många gånger med lämpliga mönster av ettor och nollor.

Överskrivning går snabbare om allt som ska överskrivas finns på en mindre partition på några enstaka GB. Se Lathund om partitionering. Tro inte på folk som påstår att man är fullständigt säker efter ett visst antal överskrivningar, t ex sju. Tro inte heller på folk som påstår att tio överskrivningar är dubbelt så säkert som fem överskrivningar. Så enkelt är det inte. Vad som är "tillräckligt många gånger" beror på vilka mönster man använder vid överskrivningen och hur stora resurser motståndaren har.

Ett känt överskrivningsprogram är Ontrack Eraser, som distribueras av Ibas Laboratories.

Ett annat är CCleaner. Detta program är bra för den som rutinmässigt raderar vissa mappar eller filer, men inte hela hårddisken. Peter Gutmanns metod är en av flera överskrivningsmetoder som man kan välja i CCleaner.

CCleaner

O&O SafeErase från O&O Software kan radera hela hårddisken eller enstaka mappar och filer.

O&O SafeErase

Om man vill avmagnetisera hårddisken krävs en s k degausser, en låda som kan kosta hundratusentals kronor. Efter avmagnetiseringen är hårddisken inte längre funktionsduglig och kan inte återställas i funktionsdugligt skick, så den kan lika gärna förstöras. Till skillnad från överskrivning kan avmagnetisering även tillämpas på hårddiskar som inte är funktionsdugliga. Avmagnetisering är en osäker metod om motståndaren har tillräckligt bra utrustning och tillräckligt gott om tid. Hårddisken behöver inte vara funktionsduglig för att kunna undersökas med MFM.

Degausser

Överskrivning och avmagnetisering skyddar mot enklare former av obehörig datarekonstruktion och försvårar avancerade former, men kan inte ge ett fullständigt skydd, oavsett vad säkerhetsföretagen påstår i reklamen. Det enda som ger ett fullständigt skydd är att förstöra hårddisken.

Väljer man att förstöra hårddisken räcker det inte att klyva eller borra hål i den. Med rätt utrustning kan motståndaren ändå läsa fragment av filerna. För att vara säker måste man strimla eller smälta hårddisken. Naturligtvis finns det maskiner att köpa även för dessa ändamål, även maskiner som fungerar i nödsituationer utan ström. Egentligen behöver inte hårddiskens hölje förstöras, bara de runda plattorna inuti, som består av en aluminiumlegering. Disketter är bättre i detta avseende. De kan eldas upp med en cigarettändare på några sekunder. Avlägsna diskettens skyddshölje först och vistas utomhus. CD- och DVD-skivor kan förstöras i särskilda CD- och DVD-förstörare, som finns att köpa i välsorterade kontorsvaruhus. I en nödsituation kan man göra några djupa repor tvärs över skivan med ett vasst föremål. Använd inte en mikrovågsugn, den kan bli förstörd.

CD- och DVD-förstörare

Handdriven CD- och DVD-förstörare

Ibland frågar sig folk vad som händer när man kopierar en flitigt använd diskett till en oanvänd diskett. Blir kopian lika mottaglig för obehörig datarekonstruktion som originalet? Nej, lyckligtvis inte. På kopian går det inte att läsa några andra filer än de som syns i DOS, oavsett vilken utrustning man har. Samma sak gäller andra former av kopiering.

Den som verkligen vill skydda sig mot obehörig datarekonstruktion bör även förstöra datorns arbetsminne. I motsats till vad många tror är det faktiskt möjligt att hitta rester av gamla filer där också, om man har rätt utrustning och inte väntar för länge.

 

 

   help

Finns inte i Windows 95, 98 och Me

Externt kommando med den egna programfilen help.com
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0

Används för att visa hjälptexterna i DOS.

Kommandot HELP kan läggas till i Windows 95, 98 och Me på ovan beskrivna sätt.

 

 

   label

Externt kommando med den egna programfilen label.exe
Infördes 1984 i MS-DOS 3.0

Används för att visa och ändra volymetiketter. Sedan versionen MS-DOS 3.0 har enheterna inte bara enhetsbokstäver som A, C, D osv, utan även volymetiketter, som kan vara upp till elva tecken långa.

Exempel:

LABEL
Används för att visa och ändra volymetikett på den aktuella enheten.

LABEL D:
Används för att visa och ändra volymetikett på enhet D.

 

 

   md (mkdir)

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att skapa en ny katalog.

Exempel:

MD DIVERSE
Skapar katalogen DIVERSE, som blir en underkatalog till den aktuella katalogen.

MD C:\MATS\PRIVAT\HEMLIGT
Skapar katalogen HEMLIGT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen. En förutsättning är att katalogerna MATS och PRIVAT redan finns.

Det är inte en förutsättning i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7. I Kommandotolken kan man skapa alla tre katalogerna på en gång med ett och samma kommando.

 

Smart trick:

MD ..\DIVERSE
Skapar katalogen DIVERSE, som blir en sidokatalog till den aktuella katalogen, alltså en katalog med samma moderkatalog som den aktuella katalogen. Kom ihåg att .. betyder moderkatalogen till den aktuella katalogen.

 

Smart trick i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000 och XP:

MD AVD1 AVD2 AVD3 AVD4 AVD5
Skapar mapparna AVD1, AVD2, AVD3, AVD4 och AVD5 på en gång. Alla blir undermappar till den aktuella mappen. Om man vill använda långa namn som innehåller blanksteg skriver man mapparnas namn inom citationstecken. Ett bra sätt att snabbt skapa många mappar.

 

 

   mem

Finns inte i Windows Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen mem.exe
Infördes 1988 i MS-DOS 4.0
Viktiga växlar: /C och /P

Visar information om konventionellt minne. Med växeln /C får man mera detaljerad information och med växeln /P presenteras informationen en sida i taget.

 

 

   memmaker

Finns inte i någon version av Windows

Externt kommando med den egna programfilen memmaker.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0
Viktig växel: /BATCH

Optimerar användningen av konventionellt minne. Med växeln /BATCH slipper man alla frågor. Kommandot MEMMAKER redigerar automatiskt filerna AUTOEXEC.BAT och CONFIG.SYS, som kan flytta delar av DOS från konventionellt minne till Övre Minnesområdet och Höga Minnesområdet. På så sätt blir mera konventionellt minne ledigt för DOS-program.

 

 

   mirror

Finns inte i någon version av Windows

Externt kommando med den egna programfilen mirror.com
Infördes 1991 i MS-DOS 5.0 och slopades tyvärr i nästa version

Nyttigt kommando som kan säkerhetskopiera partitionstabellen, filallokeringstabellen och rotkatalogen på en hårddisk.

Microsoft köpte rätten att använda kommandot MIRROR av företaget Central Point, liksom UNDELETE och UNFORMAT. Kommersiella skäl låg bakom Microsofts beslut att slopa MIRROR i MS-DOS 6.0.

 

 

   move

Externt kommando med den egna programfilen move.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0
Viktig växel: /Y
Växeln /Y infördes 1993 i MS-DOS 6.20

Används för att flytta filer från en katalog till en annan. Kommandot MOVE kan dessutom byta namn på både filer och kataloger. Däremot kan kommandot MOVE inte flytta kataloger.

Att flytta en katalog med ett enda kommando är inte möjligt i någon version av MS-DOS. Istället får man kombinera XCOPY med RD eller DELTREE.

Exempel:

MOVE C:\GAMLA\KALLE.TXT C:\NYA\KALLE.TXT
Flyttar filen KALLE.TXT från katalogen GAMLA till katalogen NYA. Om det redan finns en fil med namnet KALLE.TXT i katalogen NYA frågar DOS om du vill skriva över filen.

MOVE C:\GAMLA\KALLE.TXT C:\NYA\ADA.TXT
Flyttar också filen KALLE.TXT från katalogen GAMLA till katalogen NYA och byter samtidigt namn på filen till ADA.TXT.

MOVE C:\GAMLA\KALLE.TXT C:\NYA
Flyttar också filen KALLE.TXT från katalogen GAMLA till katalogen NYA. Om man inte vill byta namn på filen i samband med flyttningen kan man kort och gott skriva så här.

MOVE /Y C:\GAMLA\KALLE.TXT C:\NYA
Flyttar också filen KALLE.TXT från katalogen GAMLA till katalogen NYA. Om det redan finns en fil med namnet KALLE.TXT i katalogen NYA skriver DOS över filen utan att fråga, tack vare växeln /Y. En förutsättning är att filen C:\NYA\KALLE.TXT inte är skrivskyddad.

MOVE C:\GAMLA\FLYTT.TXT .
Observera blanksteget och punkten i slutet av kommandot. En punkt betyder den aktuella katalogen i DOS, liksom två punkter betyder moderkatalogen till den aktuella katalogen. Detta kommando flyttar filen FLYTT.TXT från katalogen GAMLA till den aktuella katalogen. Till skillnad från kommandot COPY kräver kommandot MOVE alltid två parametrar.

MOVE DIVERSE SOPTUNNA
Byter namn på underkatalogen DIVERSE i den aktuella katalogen. Underkatalogens nya namn blir SOPTUNNA.

 

 

   msd

Finns inte i någon version av Windows

Externt kommando med den egna programfilen msd.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0

Kommandot MSD startar ett program som visar information om datorn.

Man kan lägga till kommandot MSD i Windows 95, 98 och Me på samma sätt som kommandot HELP
(se ovan).

 

 

   path

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att ange var DOS ska söka efter programfiler, förutom i den aktuella katalogen.

Exempel:

PATH C:\DOS;C:\VÄLDIGT\LÅNG\OCH\KRÅNGLIG\SÖKVÄG
Om programfilen BRA.EXE är placerad i katalogen C:\VÄLDIGT\LÅNG\OCH\KRÅNGLIG\SÖKVÄG, så kan man nu skriva BRA och trycka på Enter för att starta programmet, oavsett vilken katalog som är aktuell katalog.

Vill man att vissa inställningar ska göras automatiskt varje gång man startar datorn använder man kommandot PATH i filen AUTOEXEC.BAT.

 

 

   prompt

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att ändra promptens utseende.

Exempel:

PROMPT $T$_$P$G
ger en prompt med följande utseende:

7.32.34,39
C:\>

$T ger aktuellt klockslag, $_ ger en ny rad, $P ger aktuell katalog och $G ger tecknet >

PROMPT Tid: $T$_Aktuell katalog: $P$_Vad önskas?$_
ger en prompt med följande utseende:

Tid: 7.32.34,39
Aktuell katalog: C:\>
Vad önskas?

Vill man att vissa inställningar ska göras automatiskt varje gång man startar datorn använder man kommandot PROMPT i filen AUTOEXEC.BAT.

Personlig prompt

 

 

   rd (rmdir)

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Används för att ta bort en katalog. Kommandot RD kan endast ta bort kataloger som är tomma. Kataloger som inte är tomma måste först tömmas med kommandona RD och DEL.

Kommandot DELTREE, som infördes 1993 i MS-DOS 6.0, kan ta bort vilken katalog som helst, oavsett om den är tom eller inte. I äldre versioner av MS-DOS var det jobbigt att ta bort kataloger som hade många underkataloger.

Inte ens i Windows var det möjligt att ta bort kataloger som inte var tomma. Det var inte möjligt att flytta eller byta namn på kataloger heller för den delen. Inte förrän Windows 3.0 kom 1990. Otroligt vad folk fann sig i på 80-talet.

Den aktuella katalogen går inte att ta bort med kommandona RD eller DELTREE, inte ens den aktuella katalogen på andra enheter än den aktuella enheten.

Om man har anslutit en katalog som en virtuell enhet med kommandot SUBST kan man inte ta bort katalogen. Först måste den virtuella enheten kopplas bort.

Exempel:

RD DIVERSE
Tar bort katalogen DIVERSE, om DIVERSE är en underkatalog till den aktuella katalogen.

RD C:\MATS\PRIVAT\HEMLIGT
Tar bort katalogen HEMLIGT, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 behöver inte mappen vara tom när man tar bort den med kommandot RD. Om man använder växeln /S har RD samma effekt som DELTREE. Mappen tas bort med underträd och allt. Om man dessutom använder växeln /Q slipper man kontrollfråga.

 

Smart trick:

RD ..\DIVERSE
Tar bort katalogen DIVERSE om DIVERSE är en sidokatalog till den aktuella katalogen, alltså en katalog med samma moderkatalog som den aktuella katalogen. Kom ihåg att .. betyder moderkatalogen till den aktuella katalogen.

 

Smart trick i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7:

RD /S /Q AVD1 AVD2 AVD3 AVD4 AVD5
Tar bort mapparna AVD1, AVD2, AVD3, AVD4 och AVD5 på en gång, inklusive underträd, utan kontrollfråga. Om mapparna har långa namn som innehåller blanksteg skriver man namnen inom citationstecken. Ett bra sätt att snabbt ta bort många mappar.

 

 

   recover

Varning! Livsfarligt kommando!

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 95, 98 och Me

Externt kommando med den egna programfilen recover.exe
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0 och slopades 1993 i MS-DOS 6.0

Detta kommando är med som varning! Tanken med RECOVER var att kommandot skulle användas för att rädda så mycket som möjligt av textfiler som hade hamnat på skadade sektorer.

I MS-DOS 2.0 - 5.0 var kommandot livsfarligt. Om man bara använde kommandot RECOVER, utan att specificera någon enhet, katalog eller fil, togs alla kataloger bort på den aktuella enheten och alla filer döptes om till FILE0001.REC, FILE0002.REC osv.

När kommandot återinfördes i Kommandotolken i Windows 2000 var detta problem åtgärdat.

 

 

   ren (rename)

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0
Den kortare varianten REN infördes 1982 i MS-DOS 1.1

Används för att byta namn på filer.

För att byta namn på kataloger använder man kommandot MOVE, som infördes 1993 i MS-DOS 6.0.

I äldre versioner av MS-DOS gick det inte att byta namn på kataloger.

Exempel:

REN DUMTNAMN.TXT BRANAMN.TXT
Byter namn på filen DUMTNAMN.TXT i den aktuella katalogen. Filens nya namn blir BRANAMN.TXT.

 

 

   replace

Finns inte i Windows 95, 98 och Me

Externt kommando med den egna programfilen replace.exe
Infördes 1985 i MS-DOS 3.2
Viktiga växlar: /U, /A, /S och /R. Växeln /A kan inte kombineras med /U eller /S.

Praktiskt kommando för att ersätta filer. Fungerar som kommandot COPY, fast smartare.

Kommandot REPLACE kan inte ersätta filer som är systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen S eller H. Skrivskyddade filer, alltså filer med attributet R, kan ersättas om man använder växeln /R.

Exempel:

REPLACE C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT A:\KOPIA
Detta kommando ersätter filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT, om den finns, med filen C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT. Om filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT inte finns händer ingenting.

REPLACE /U C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT A:\KOPIA
Detta kommando ersätter filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT, om den finns och är äldre, med filen C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT. Om filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT är yngre eller inte finns händer ingenting.

REPLACE /A C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT A:\KOPIA
Detta kommando ersätter filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT, om den finns, med filen C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT. Om filen A:\KOPIA\VIKTIGT.TXT inte finns kopieras filen C:\DOKUMENT\VIKTIGT.TXT till katalogen A:\KOPIA.

REPLACE /S A:\BREV\KUL.TXT C:\DOKUMENT
Detta kommando ersätter alla förekomster av filen KUL.TXT i katalogen C:\DOKUMENT och dess underträd med filen A:\BREV\KUL.TXT.

 

 

   scandisk

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen scandisk.exe
Infördes 1993 i MS-DOS 6.0

Används för att korrigera fel i filsystemet på hårddiskar och disketter. SCANDISK ersatte det äldre kommandot CHKDSK, som ändå fick vara kvar.

Varning för SCANDISK i MS-DOS 6.20. Denna version av SCANDISK innehåller ett fel som under vissa omständigheter raderar hela hårddisken. Förmodligen värsta felet i DOS-historien.

I Windows 95, 98 och Me finns en Windows-version i filen C:\WINDOWS\SCANDSKW.EXE och en DOS-version i filen C:\WINDOWS\COMMAND\SCANDISK.EXE (om Windows som vanligt installerades i mappen C:\WINDOWS).

I Kommandotolken i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 används kommandot CHKDSK /F för att automatiskt korrigera fel i filsystemet.

 

 

   subst

Externt kommando med den egna programfilen subst.exe
Infördes 1985 i MS-DOS 3.1
Viktig växel: /D

Används för att ansluta kataloger som virtuella enheter.

Om man vet hur man använder menyvalet Anslut nätverksenhet... på menyn Verktyg i Utforskaren är det lättare att förstå syftet med kommandot SUBST. Syftet är detsamma.

Om kommandot SUBST inte verkar fungera kan man lägga till raden LASTDRIVE=Z sist i filen CONFIG.SYS och starta om datorn.

Exempel:

SUBST M: C:\DOKUMENT\BREV
Ansluter katalogen BREV som den virtuella enheten M.

SUBST /D M:
Kopplar bort den virtuella enheten M.

 

 

   sys

Finns inte i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7

Externt kommando med den egna programfilen sys.com
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att kopiera systemet till en annan disk.

Exempel:

SYS A:
Kopierar de viktiga filerna IO.SYS, MSDOS.SYS och COMMAND.COM (i MS-DOS 6.22 även filen DRVSPACE.BIN) till en diskett, som man sedan kan starta operativsystemet från. En sådan diskett kallas systemdiskett. En systemdiskett innehåller endast de filer som är absolut nödvändiga för att starta operativsystemet. Om disketten från början var tom har

SYS A:

samma effekt som

FORMAT A: /S

Det är inte samma sak att kopiera de tre filerna till disketten med kommandot COPY. Om det ska vara möjligt att starta operativsystemet från disketten måste de tre filerna IO.SYS, MSDOS.SYS och COMMAND.COM placeras på särskilda platser på diskytan, vilket kommandot SYS klarar, men inte kommandot COPY.

Kravet försvann när filsystemet FAT32 började användas 1996. I Windows 95 OSR 2 och Windows 98 kan man skapa en systemdiskett genom att helt enkelt kopiera de tre filerna IO.SYS, MSDOS.SYS och COMMAND.COM till disketten. I Windows Me är det överhuvudtaget inte möjligt att skapa en systemdiskett. Däremot kan man skapa en diskett som Microsoft kallar Startdiskett genom att använda ikonen Lägg till/ta bort program i Kontrollpanelen i Windows 95, 98 och Me.

 

 

   time

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att visa och/eller ändra aktuellt klockslag.

Om man inte vill ändra klockslag trycker man bara på Enter en gång till.

 

 

   tree

Finns inte i Windows 95, 98 och Me

Externt kommando med den egna programfilen tree.com
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0 och förbättrades 1988 i MS-DOS 4.0
Viktig växel: /F

Ritar en bild på skärmen som visar underträdets struktur. Man kan använda växeln /F om man vill att katalogens och underträdets filer också ska visas.

Exempel:

TREE
Visar underträdets struktur i den aktuella katalogen.

TREE /F
Visar underträdets struktur i den aktuella katalogen, inklusive katalogens och underträdets filer.

TREE /F C:\DOKUMENT\BREV
Visar underträdets struktur i katalogen BREV, inklusive katalogens och underträdets filer, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

TREE /F C:\DOKUMENT\BREV | MORE
Tillägget | MORE skickar kommandot TREE vidare till kommandot MORE. Kommandot MORE ser till att resultatet från kommandot TREE kräver manuell frammatning på skärmen. Man kan mata fram resultatet en skärmbild i taget med vilken tangent som helst. I Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista och 7 fungerar det annorlunda. Blanksteg matar fram en skärmbild i taget. Enter matar fram en rad i taget.

 

 

   type

Internt kommando
Infördes 1981 i MS-DOS 1.0

Används för att visa innehållet i en fil.

Exempel:

TYPE CONFIG.SYS
Visar innehållet i filen CONFIG.SYS om denna fil finns i den aktuella katalogen.

TYPE C:\DOKUMENT\MANUAL.TXT | MORE
Visar innehållet i filen MANUAL.TXT med manuell frammatning, oavsett vilken katalog som är den aktuella katalogen.

 

 

   undelete

Finns inte i någon version av Windows

Externt kommando med den egna programfilen undelete.exe
Infördes 1991 i MS-DOS 5.0

Återställer filer som har tagits bort med kommandot DEL, men inte kataloger som har tagits bort med kommandona RD och DELTREE.

 

 

   ver

Internt kommando
Infördes 1983 i MS-DOS 2.0

Visar vilken version av MS-DOS som används.

 

 

   xcopy

Externt kommando med den egna programfilen xcopy.exe
Infördes 1985 i MS-DOS 3.2
Viktiga växlar: /S, /E, /Y, /D
Växeln /Y infördes inte förrän 1993 i MS-DOS 6.20

Fungerar som kommandot COPY, men XCOPY kan även kopiera kataloger och underträd.

Kommandot XCOPY kan inte kopiera filer som är systemfiler eller dolda filer, alltså filer med attributen S eller H.

Man kan kopiera filer som är skrivskyddade, alltså filer med attributet R, men kopian blir inte skrivskyddad.

I MS-DOS 3.2 - 6.22 får parametrarnas sökvägar inte vara längre än 63 tecken.

Exempel:

XCOPY /S C:\DOKUMENT\*.* C:\RESERV
Kopierar allt som finns i katalogen DOKUMENT och dess underträd, utom tomma kataloger. Kopiorna hamnar i katalogen RESERV. Om katalogen RESERV inte finns frågar DOS om RESERV ska vara en katalog eller fil. Du svarar att RESERV ska vara en katalog.

XCOPY /S C:\DOKUMENT C:\RESERV
Har samma effekt. *.* kan alltså utelämnas.

XCOPY /E C:\DOKUMENT C:\RESERV
Har samma effekt, bortsett från att XCOPY även kopierar tomma kataloger.

XCOPY /E /Y C:\DOKUMENT C:\RESERV
Har samma effekt, bortsett från att XCOPY även skriver över filer i målet utan kontrollfrågor, tack vare växeln /Y. En förutsättning är att de filer som ska överskrivas inte är skrivskyddade.

XCOPY /E /Y /D:95-01-01 C:\DOKUMENT C:\RESERV
Har samma effekt, bortsett från att XCOPY även hoppar över filer som inte har ändrats sedan 1994.

XCOPY /E C:\ C:\RESERV
Fungerar inte. Man kan inte kopiera alla filer och kataloger på hårddisken till en av katalogerna på hårddisken. Då uppstår en situation som kallas cyklisk kopiering och den situationen klarar inte kommandot XCOPY.

I de versioner av "DOS" som är inbyggda i Windows 95, 98 och Me finns ett kommando som heter XCOPY32. Många felaktigheter har skrivits om detta kommando. Den goda nyheten är att du kan strunta i XCOPY32.

 

Smarta trick i Windows NT 3.1 - 4.0, 2000, XP, Vista, 7, 95, 98 och Me:

I dessa versioner av Windows har XCOPY försetts med nya smarta växlar. Några exempel:

XCOPY /E /Y /Q /C /H /R /K C:\DOKUMENT C:\RESERV
Det bästa kommandot om man vill skapa en exakt kopia av innehållet i mappen DOKUMENT och placera denna kopia i mappen RESERV.

/E (Empty) ser till att källans underträd kopieras, inklusive tomma mappar.

/Y (Yes) ser till att filer i målet skrivs över utan kontrollfrågor.

/Q (Quiet) ser till att namnen på kopierade filer inte visas under kopieringen.

/C (Continue) ser till att kopieringen inte avbryts bara för att en viss fil inte kan kopieras.

/H (Hidden) ser till att även dolda filer och systemfiler kopieras.

/R (Read-only) ser till att även skrivskyddade filer i målet skrivs över.

/K (Keep) ser till att attributen i källan bevaras i målet.

XCOPY /S /Y /U C:\DOKUMENT C:\RESERV
Kopierar endast filer som redan finns i målet. Man måste fortfarande använda växeln /Y för att slippa kontrollfrågor.

XCOPY /E /T C:\DOKUMENT C:\RESERV
Kopierar endast mappar, inte filer. Tack vare växeln /E kopieras även tomma mappar.

 

Smart kommando i Windows Vista och 7:

I Kommandotolken i Windows Vista och 7 kan man använda det nya kommandot ROBOCOPY, som är ännu bättre än XCOPY.

 

 

BAT-filer

I Edit eller någon annan ordbehandlare kan du skapa en textfil med ett DOS-kommando på varje rad. Om du använder filändelsen .BAT när du sparar filen blir den ett DOS-program som i tur och ordning verkställer de kommandon som står i filen.

Exempel:

@ECHO OFF
ECHO.
ECHO.
ECHO Välkommen till säkerhetskopieringsprogrammet!
ECHO.
PAUSE
XCOPY /E /Y C:\DOKUMENT C:\RESERV
CLS
ECHO Nu är säkerhetskopieringen klar!
ECHO.
PAUSE
CLS

Om du skriver ovanstående rader i ordbehandlaren Edit och sparar filen som S.BAT, så kan du kopiera innehållet i katalogen C:\DOKUMENT till katalogen C:\RESERV genom att skriva S vid prompten och trycka på Enter (under förutsättning att filen S.BAT är placerad i den aktuella katalogen).

Filen AUTOEXEC.BAT är en BAT-fil som körs automatiskt av MS-DOS 1.0 - 6.22 (och även av Windows 95 och 98) när man startar datorn. Om man behöver ge ett visst kommando varje gång man startar datorn kan man lägga till kommandot i AUTOEXEC.BAT, så verkställs kommandot automatiskt varje gång man startar datorn.

 

BatLite

BatLite är ett smart DOS-program, som kompilerar BAT-filer till COM-filer. Kompileringen har två fördelar. För det första blir programmet snabbare om programfilen är en COM-fil. För det andra kan obehöriga inte läsa filens innehåll. BatLite är gratis och skapades av den belgiske programmeraren Pieter A. Hintjens.

Den senaste versionen, BatLite 1.73, är från 1995.

BatLite 1.73 fungerar utmärkt i MS-DOS 2.11 - 6.22 och alla versioner av Windows.

Ladda ner BatLite 1.73

 

AnaDisk

AnaDisk är ett unikt DOS-program, här i version 2.07 från 1992, den sista versionen som distribuerades som shareware.

AnaDisk kan åstadkomma mera med disketter än något annat program och har bl a använts av den amerikanska federala polisen FBI. Man kan skapa fullständigt identiska kopior, kopiera ovanliga format, formatera ovanliga format och göra noggranna undersökningar av disketter.

Ladda ner AnaDisk 2.07

 

 

Copyright © Mats Hindhede 2000 - 2010. All rights reserved.